Levenskunst ABC; Verleden en Toekomst


Verleden en toekomst, macht en onmacht. Het hele jaar 2012 heb ik geen blog geschreven. Te druk was ik, met de waan van de dag. Vooral met werkdingen, die ik ongelofelijk leuk vind om te doen en er evenveel zo energie van krijg. En alles wat er in zo’n jaar op je af kan komen. Ik bedoel ga bij jezelf even te rade. Hoe dan ook een waanzinnig jaar. Enige tijd geleden heb ik bedacht dat half december een goede periode is om wat tijd in te ruimen. Tijd voor reflectie en vooruitkijken in de tussentijd. De lege tussentijd, een tussenstand van hoop of vrees maar altijd uiteindelijk de leegte in, die leidt naar nieuwe creativiteit. Ik kijk uit naar zo’n periode die zich uiteindelijk niet laat sturen.

Zojuist komt – hoe kan het ook anders via Twitter, het bericht, dat Jeroen Willems plotseling is overleden aan een hartstilstand op 50-jarige leeftijd… Niets daarvan! Wat nu! Reflecteren als de agenda het toelaat? Niets daarvan! Nog even doorgaan en dan… Nu moet het gebeuren. Nu. En ik denk aan Seneca die zegt “De kunst is lang, het leven kort.”

Jeroen Willems Brel, de zoete oorlog
De allereerste keer dat ik huilde in een theater was bij de voorstelling van Oostpool in 2004 waar Jeroen Willems Brel, de zoete oorlog speelde, met fantastische musici in een gelijkwaardige rol. Daar zat ik en werd gegrepen met een mijn verse herinnering aan de vorige nacht, die net was genesteld in het korte termijn geheugen.

Die avond zong Jeroen Willems…

Lief, ik zoek voor jou
In het stof van de wegen
Parels van regen
Parels van dauw

Luister even mee…

Daar en dan brak ik en voelde dikke warme tranen over mijn wangen rollen zonder geluid, geen snik.

De nacht daarvoor
De dag voorafgaand aan de voorstelling, kwam ik met wat vrienden bij elkaar in een Arnhems Café, een aantal daarvan werkte indertijd bij Oostpool. Zij namen die avond Jeroen Willems mee op sleeptouw.
Ik –  totaal geen idee wie Jeroen is, glij gezellig mee de avond in met veel plezier en leuke gesprekken. Natuurlijk was ik gecharmeerd van zijn voorkomen, begrijpelijk als je de lijntjes achteraf kunt verbinden. Een fantastische avond volgde die al dansend en drinkend eindigde in het voormalige Entre Nous, nu de plek waarvandaan Marketingfacts, Upstream en Arnhem Direct opereren. Ach, zo kan je alles als toeval gaan bestempelen. We dansten en maakten plezier tot sluitingstijd en tegen vijf uur gingen we huiswaarts. Terloops nodigde Jeroen mij uit om de voorstelling te komen bekijken die avond. “Huh voorstelling? Leuk natuurlijk!”

En daar zat ik dan, geraakt in elke cel in mijn lichaam en dikke tranen biggelend. Ik voelde weer wat ik zo lang niet meer gevoeld had, wat ik dan moest voelen wist ik niet maar ik voelde, verdomme.

Het bericht dat Jeroen Willems vanavond overleden is raakt me hard en als ik het boekje van de voorstelling op zoek nog harder. Want daar lees ik “Amy laat ons dan nog eens drinken. Jeroen” Het is er nooit meer van gekomen. Maar wat een prachtige herinnering aan een fantastische man, die mij in een etmaal plezier en verdriet gaf en alles wat daar tussen lag. En sinds lange tijd weer de bron aanboorde van mijn eigen innerlijke en me liet voelen en me weer raakte in het hier en nu.

Jeroen Willems

Laat ons dan nog eens drinken.

Wat zeg het levenskunst ABC over verleden en toekomst

Neurotisch gedrag
Voortdurend bezig met het verleden en de toekomst. Staat vaak stil bij onrechtvaardigheden uit het verleden en/of bij “de goede oude tijd”. Wordt vaak overheerst door de toekomst en is gewoonlijk angstig over wat die brengen zal. Maakt veel plannen om “het ergste” te voorkomen.

Normaal gedrag
Houdt zich regelmatig met het verleden bezig en wordt vaak in beslag genomen door de toekomst. Maakt zich daar zorgen over maar gaat er meestal toch van uit dat “alles beter zal worden als…”. Is zelden verlamd door spijt maar is ook zelden in staat geheel in het hier en nu te leven.

Levenskunst
Ziet het verleden alleen als iets wat hem geleerd heeft hoe hij nu moet leven en de toekomst alleen als momenten om volledig te beleven zodra ze er zullen zijn. Maakt alleen plannen voor de toekomst voor zover die nodig zijn voor zijn doelstellingen in het leven. Leeft hoofdzakelijk volledig in het heden.

“Met het leven is het als met een toneelstuk: het komt er niet op aan hoe lang het is, doch hoe goed het gespeeld wordt.” ~Seneca

Jeroen Willems is levenskunst.

Postuum Jeroen Willems http://vimeo.com/54882055

Human Profiel Jeroen Willems

Opium Een eerbetoon aan Jeroen Willems

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Amy van Son, Huis Oostpool, Levenskunst en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Levenskunst ABC; Verleden en Toekomst

  1. Anita Mulder zegt:

    Wat mooi Amy, Je sleept ons mee in je gedachten en gevoelens. Jouw gevoel haast voelbaar brengt ons naar onze “eigen Jeroen” die ons raakt en laat voelen.

  2. Dank voor het delen van je intense blog…:“De kunst is lang, het leven kort.” Maar Jeroen leefde het leven zo intens kunstig en misschien wel dubbel en dan is het hart na 100 jaar op…x

  3. AnitaHvL zegt:

    Mooi geschreven; heel dichtbij je gevoel gebleven.

  4. Wilma zegt:

    prachtig Amy..wat heb je dit mooi geschreven. X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s