Levenskunst ABC; Gezondheid


Wederom zijn de dagen, weken en maanden voorbij gevlogen. De flow toestand waar ik in de voorgaande blog over sprak heeft continue aangehouden. En niet zo’n beetje ook. Ik maakte lange dagen,  want als je werk doet wat je leuk vindt dan werk je geen dag meer in je leven. Nu, ik vond het leuk en ik leefde de dagen gevuld met allerlei uitdagingen, ideeën, nieuwe mensen en nieuwe initiatieven.

Even adem halen
Net zoals AnitaHvL kan ik afmeten aan mijn ademhaling hoe het erbij staat met
mijn gezondheid. Anita heeft daar een prachtig onderdeel in haar blog hiervoor
ingeruimd met de naam “Even adem halen”. Naast dat deze beperking zich in heel
veel verschillende hoedanigheden kan voordoen is er een groot verschil tussen
Anita en mij. Ik rook. Of mag ik inmiddels zeggen “ik rookte” of kan ik zeggen “ik
ben gestopt”? Hoe dan ook het voelt alsof ik nooit verslaafd ben geweest aan dat
kleine stokje van tien centimeter hoog en een gram zwaar.

Een metafoor
Ik herinner me ooit een Griekse man, een reus van een vent. Hij vertelde mij demonstratief hoe hij de verslaving had overwonnen. Hij pakte een sigaret uit
een pakje en zette deze met de filterkant op de grond, in één keer goed. Hij ging naast de verticaal geplaatste sigaret staan en wees op zichzelf en vervolgens naar de sigaret en zei: “Laat ik mij door zoiets kleins de les lezen? Nee dus!” en dat was het. Een prachtige metafoor maar ik kreeg het niet voor elkaar de afgelopen jaren om echt te stoppen.

Volgens David Shepard (NLPtrainer) is het inhaleren van een sigaret als het inademen van een 'cowfart'

Roken en controle
Altijd bleef het idee rondspoken als ik stop dan mag ik nooit meer roken!  En dat is een hele aparte gedachte, omdat ik vrij stoïcijns in het leven sta. Hoe kwam het toch dat ik een beslissing als stoppen met roken ervoer als een angstige emotie. Bij mij ging het niet om allerlei ziektes die het gevolg kunnen zijn van roken, daar dacht ik nooit aan. Zelfs toen in mijn vroege jeugd chronische bronchitis en later astma werden geconstateerd, bleef ik (stoïcijns) doorroken. Ooit zou het vast lukken, als ik er klaar voor was.

Bij mij ging het om de controle, de controle over mezelf en het vertrouwen of wantrouwen in mezelf. Niemand zou mij ooit kunnen vertellen hoe ik me leven zou moeten leiden, ook ikzelf niet. Een belemmerende overtuiging. “Ik en ikzelf” en ik dacht aan Eckhart Tolle. Ik was de gevangene van mijn eigen dictatuur die mij dagelijks angst inboezemde. Hoe dit verhaal afloopt volgt hierna.

Eerst een kijkje nemen naar het tiende deel uit het Levenskunst ABC (Bron: Academie voor Levenskunst België). Een korte beschrijving van verschillende gedragingen en houdingsaspecten met betrekking tot gezondheid.

Neurotisch gedrag
Voortdurend angstig voor alle mogelijke ziekten en uiteindelijk voor de dood.
Klaagt vaak over allerlei kwaaltjes. Is zeer afhankelijk van artsen en geneesmiddelen. Denkt niet dat hij zichzelf kan genezen. Gedomineerd door klachten over zijn gebreken.

Normaal gedrag
Aanvaardt “normale” gezondheid zonder zich al te veel zorgen te maken. Ervaart af en toe “angst voor de dood”. Is toch zeer afhankelijk van artsen en geneesmiddelen om weer gezond te worden als hem iets mankeert. Weet niet wat hij doen kan om een goede gezondheid te verwerven.

Levenskunst
Streeft naar fysieke gezondheid met een minimum aan afhankelijkheid van artsen
en geneesmiddelen. Weet dat het in zijn vermogen ligt gezond en sterk te zijn. Vreest de dood alleen als dit een reële dreiging is.

Gevangene van mijn eigen dictatuur
Tja, en zonder mezelf (en ik) gelijk in een hokje te stoppen waar hoor ik thuis? Deductief, ik heb geen angst voor de dood want zoals Epicurus het stelt, de dood gaat ons  niets aan. Als de dood er is zijn wij er niet en als wij er zijn is de dood er niet. Ik ben opgegroeid met het principe ‘grote meisjes huilen niet’, inderdaad er is een variant. Dus ik word meestal naar een dokter gestuurd door een ander als het echt niet langer meer kan. Ik weet wat ik moet doen om een goede gezondheid te verwerven maar ik doe het niet.  Al vele malen geprobeerd, halfslachtig, vol overtuiging maar altijd een “intern gevecht” tussen ik en mezelf. Mijn positieve ik zegt tegen mijn negatieve zelf “dat het nu wel eens genoeg is met al dat negatieve stoerdoenerij”. Want is het zo niet bij velen van ons begonnen, stoerdoenerij? En mijn negatieve zelf kwam daarop vervolgens zo krachtig in opstand dat mijn positieve ik maar weer even plaats maakte voor de negatieve dictator die al gauw weer de scepter zwaaide.

Maximize Your Life
Totdat ik Narda Veugelers van Maximize Your Life tegenkwam. In mei van dit jaar troffen wij elkaar de eerste keer in het Hilton in Amsterdam voor een Timeline
Therapy training die mij in de schoot geworpen was door Eric Sijbersma van de
NLP Academie, via Twitter welteverstaan. Narda en ik, wij zijn beiden (ex)militairen,
ik met zeebenen op een schip en Narda als helikopterpiloot in de lucht. We kunnen dan ook lezen en schrijven met elkaar. En dat is fijn. Narda vliegt overigens nog steeds, maar nu in een trauma helikopter. Ik vaar al lang niet meer maar kan nog steeds erg “bonkig” zijn.  Nog  later kwamen we erachter dat we samen in Arnhem woonden en nog wat later schreef Narda zich met een collega in voor één van mijn Social Media workshops. Na afloop van de workshop kwam Narda naar mij toe en vroeg of ik wilde stoppen met roken. Ik zei natuurlijk “ja” en stond een aantal weken later in haar prachtige praktijkruimte.

Hoe Narda dit voor elkaar heeft gekregen ga ik hier niet beschrijven maar het resultaat is dat ik sinds een aantal dagen rookvrij ben. Nu zul je denken “dat stelt niets voor” en dat begrijp ik. Maar het grote, enorme verschil tussen alle vorige pogingen en nu is dat ik geen strijd meer voer, niet tegen het roken en ook niet tegen mezelf. Er is geen ik en mezelf, een positieve kant en een negatieve kant die er tegen in gaat. Ik ben één geheel en het lijkt alsof ik nooit verslaafd ben geweest aan dat kleine staafje in de volksmond “sigaret” geheten.

Mazimize Your LIfe Seminar

Op 24 september ga ik daarover vertellen op het seminar Maximize Your Life, georganiseerd door Narda met een aantal fantastische gastsprekers als Wim Hof alias ‘The Iceman’ en ook Matthijs Kox de wetenschapper die Wim Hof onderzocht in het UMC Nijmegen. Zondag 18 september is er een uitzending op Ned.2 om 18.25 Over mijn lijf, met Wim Hof. Bekijk hier alvast de video van het onderzoek.

Maar ook Roy Martina en KC Johnson uit Amerika. Narda maakte voor mij het onmogelijke mogelijk en liet mij de kracht in mezelf ontdekken. Je kunt er nog bij zijn op 24 september in Slot Doddendael in Ewijk, kijk hier voor meer informatie.

Hoe de dingen bij elkaar komen ik weet het niet, is het toeval, is het de meester over je gedachten zijn, is het levenskunst? Wat denk jij?

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Amy van Son, innerlijke vrijheid, Leven als kunstwerk, Levenskunst, Seneca Advies, Stoppen met roken, Time Line Therapy™, Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Levenskunst ABC; Gezondheid

  1. Hoe mooi: ‘privéoverwinningen maken de weg vrij voor overwinningen in het openbaar’ #covey.
    Weet dat ik super trots op je ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s