Levenskunst ABC; Doelgerichtheid en visie


Levenskunst ABC;  Doelgerichtheid en visie

Wat een pareltje in dit Levenskunst ABC! Doelgerichtheid en visie, een doel voor ogen hebben en daar een beeld bij hebben. Zingeving vinden en betekenis geven. Hoewel mijn stokpaardje, zowel in mijn werk als loopbaancoach als in mijn leven, ‘zingeving’ is of het op een zingevende manier bezig zijn, heb ik dit nog niet zozeer aan doelgerichtheid en visie gekoppeld. Dit stukje nodigt mij dan ook uit om daar voor mezelf woorden en gedachten aan te geven.

Zingeving als doel, zingeving als visie. Uiteindelijk komt het neer op leven en het beoefenen van levenskunst voor mij. Blijven schaven en beitelen. Of zoals eerder geschreven, de beoefenaar van levenskunst is beeldhouwer, beitel en marmer tegelijkertijd.

In dit zesde deel van levenskunst ABC (Bron: Academie voor Levenskunst België) een korte beschrijving van verschillende gedragingen en houdingsaspecten met betrekking tot doelgerichtheid en visie.

Neurotisch gedrag
Vertoont tekens van doelloosheid. Ziet weinig zin of betekenis in werk, relaties, enz. Vindt het leven een voortdurende strijd. Verkeerd vaak op de rand van de paniek, zelfs als hij/zij objectief gezien “veilig” is.

Normaal gedrag
Ziet doel en betekenis op sommige terreinen van het leven maar is niet in staat alle terreinen tot een zinvol geheel te integreren. Heeft vaak moei­lijk­heden op een of ander terrein, hoewel hij over het algemeen uiterlijk een “zekere” indruk maakt.

Levenskunst
Heeft een sterk gevoel van doelgerichtheid op de meeste terreinen van het leven. Door zijn visie, wereldbeeld en mensbeeld kan hij/zij overal zin en betekenis ontdekken. Heeft een groot gevoel van zekerheid als gevolg van een sterk gevoel van eigenwaarde.

Time Line Therapy™

Time Line Therapy™

Mijn inziens is een mooi en vol leven het doel wat tevens doelgerichtheid geeft. Het is een voortdurend proces dat doorgaat tot de laatste adem. Daar is vertrouwen voor nodig, in jezelf en in je medemensen. Natuurlijk zijn er periodes in ieders leven dat we ons laten tegenhouden door eerdere ervaringen en bovenal emoties, denk daarbij aan boosheid, verdriet, angst, pijn en schuldgevoelens.

Sommige van deze gevoelens verminderen en slijten door het verstrijken van de tijd. Resten van gevoelens en emoties van eerdere ervaringen blijven achter om weer op te spelen als een volgende nieuwe ervaring plaatsvindt. Terecht of onterecht.

Time Line Therapy™
Wil jij eens onderzoeken met welke oude gevoelens je rondloopt waarvan je denkt; ik zou willen dat ik er van af was en weer volop kon genieten van alles wat dit leven mij te bieden heeft? Neem dan eens contact op om te horen wat Time Line Therapy™ voor jou kan betekenen.

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Amy van Son, autonomie, Bewustzijn, innerlijke vrijheid, Leven als kunstwerk, Levenskunst, Loopbaanbegeleiding, Positief, Seneca Advies, Time Line Therapy™ en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Levenskunst ABC; Doelgerichtheid en visie

 1. Manu zegt:

  Hoi Amy,

  Wat een positieve en interessante blog!
  Ik denk zo: als je met constante verbetering en doelgericht groeien en ontwikkelen bezig bent (door o.a. je beperkte gedachtepatronen bloot te leggen en te transformeren in het tegenovergestelde) ben je volgens mij zinvol bezig, en heb je het gevoel dat het leven ook zinvol is omdat het ergens naartoe gaat, vooruitgaat.
  Als je dat niet doet ben je volgens mij je tijd aan het verdoen met allerlei excusebezigheden uit angst voor verandering. Dan ben je dus zinloos bezig en heb je ook dito dat gevoel en daar kan je mooi gek in worden en er wel nooit meer uitgeraken (spreek uit ervaring).

  Ik denk dat het eerste echte zekerheid en echte veiligheid genereert en het tweede angst en onzekerheid, wat nog meer ellende creeërt.

  Leuk dat we dan toch nog zelf over de keuze beschikken : )

  Manu
  minister van liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s