Levenskunst ABC; Creativiteit


Levenskunst ABC; Creativiteit

In loopbaangesprekken komt het onderwerp, of eigenlijk de vaardigheid creativiteit, regelmatig aan bod. Veel mensen denken bij creativiteit aan ‘kunstzinnigheid’ in de vorm van tekenen, schilderen of knutselen. Ze kijken dan naar zichzelf en concluderen; ‘creatief, nee dat ben ik niet’. En elke keer ben ik weer verbaasd en begin braaf alle momenten op te sommen dat die persoon wel creatief was.

Elk voorbeeld van creativiteit vanuit hun biografie of verhaal, laat hun ogen weer een stukje verder oplichten. Om uiteindelijk te concluderen ‘Ja, ik ben wel creatief maar op hele andere vlakken dan dat ik me als eerste bedacht’. En zo is het met creativiteit en kunstzinnigheid, je creëert een leven als kunstwerk. Door creatief om te gaan met wat je gegeven is.

In dit vierde deel van levenskunst ABC (Bron: Academie voor Levenskunst België) een korte beschrijving van verschillende gedragingen en houdingsaspecten met betrekking tot creativiteit.

Neurotisch gedrag

Totaal gebrek aan creativiteit bij alles in het leven. Geeft het creatieve in zichzelf weinig ruimte. Imiteert vrijwel altijd anderen maar betreurt in zijn hart hun dominantie over hem. Wordt geïntimideerd door echt creatieve mensen of door mensen met een onconven­tionele levensstijl.

Normaal gedrag

Is alleen creatief of geeft alleen uitdrukking aan zijn individualiteit in bijzondere omstandig­heden. Ziet weinig mogelijkheden voor creativiteit op het werk of in belangrijke relaties of gezins­situaties, maar kan mogelijkheden vinden in hobby’s en “vrijetijdsbesteding”.

Levenskunst

Onconventionele levensstijl. Gebruikt in alle situaties zijn creatieve verbeelding en benadert alles in het leven vanuit een creatieve ingesteldheid. Imiteert anderen alleen als hij geen betere manier kan vinden om iets te doen. Uit zijn creativiteit vooral in zijn beroep en in belangrijke persoonlijke relaties.

Beperking brengt Creativiteit (bron:europarl.europa.eu)

Juist in het leven ligt creativiteit besloten. Daar waar je denkt tegen grenzen aan te lopen of juist een glimp van mogelijkheden te ontwaren, daar ontstaat creativiteit.

Hoe staat het met jou creativiteit? Deel je moment de laatste keer dat je dacht: ‘Dat heb ik goed opgelost’! en inpireer een ander.

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s