Levenskunst ABC; Alleen zijn


Levenskunst ABC; Alleen zijn

Alleen zijn; deze twee woorden kunnen op heel veel manieren betekenis krijgen. Voor de één betekent dit eenzaam zijn, geïsoleerd, afgesloten van de wereld om je heen. Voor de andere betekent dit een zeer gewaardeerde vorm van op zichzelf zijn met eigen gedachten en reflecties, niet beïnvloed worden door de dagelijkse hectiek.

Voor sommige mensen verwijst een periode van hernieuwd alleen zijn naar een eerdere ervaring, met de bijbehorende oude maar vertrouwde emoties. De ander realiseert zich vanzelf dat de tijd weer aangebroken is voor een periode van afzondering en verwelkomt deze periode om even stil te staan. De geestesgesteldheid te toetsen, nieuwe energie op te doen, de zegeningen te tellen en nieuwe doelen te stellen.

Hoe de beleving van alleen zijn wordt ervaren is van invloed op het gedrag van mensen. In dit tweede deel van levenskunst ABC (Bron: Academie voor Levenskunst België) een korte beschrijvingen van verschillende gedragingen en houdingsaspecten van Alleen zijn.

Neurotisch gedrag

Vreest alleen zijn. Verwerpt bij zich­zelf en bij anderen de behoefte aan privacy en aan alleen zijn met zich­zelf. Is afhankelijk van een voort­durende externe steun voor zijn gevoel van “realiteit”. Vreest dat anderen iets te verbergen hebben als ze alleen willen zijn. Maakt vaak inbreuk op de privacy van anderen.

Normaal gedrag

Geeft er de voorkeur aan niet alleen te zijn maar kan ook “privéogenblikken” waarderen. Gaat echter aan “eenzaamheids­depressie” lijden als hij/zij “te lang” alleen wordt gelaten. Respecteert doorgaans wel de behoefte aan privacy van anderen maar begrijpt geen mensen die “te lang” alleen willen zijn.

Levenskunst

Is even gelukkig alleen als bij anderen. Ziet het leven als een creatieve afwisseling van alleen zijn en samen zijn. Heeft geen last van “eenzaamheids­depressie” omdat hij/zij het goed vindt met zichzelf en weet dat er altijd mensen zijn om mee samen te zijn als hij/zij daar behoefte aan heeft.

Woordwolk menselijkheid (www.peterdekock.nl)
Zwerven door het alledaagse (Peter de Kock) / CC BY-NC-SA 3.0

 

De oude filosoof Seneca zei hier het volgende over:
“Eenzaamheid en sociaal verkeer dienen onderling afgewisseld worden: de eerste roept bij ons het verlangen naar anderen wakker, de laatste die naar ons zelf, zodat kruiselings de ene geneesmiddel is voor de andere. De eenzaamheid geneest de afkeer van de mensenmassa, de massa de afkeer van het alleen zijn.”

Meer weten over Humanisme en Levenskunst? Neem deel aan de alliantiedag op 24 maart 2011 in het West Indië Huis te Amsterdam. Lees meer in het Programma.

Bron Levenskunst ABC: Academie voor Levenskunst, België

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Alleen zijn, Amy van Son, Bewustzijn, Humanisme, innerlijke vrijheid, Leven als kunstwerk, Levenskunst, Lucius Annaeus Seneca, Seneca Advies en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Levenskunst ABC; Alleen zijn

  1. Voor mij is geluk dit:
    Een boeket kunnen maken, van de bloemen waar je bij kunt!

  2. Pingback: Levenskunst ABC; Conformisme | Seneca Advies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s