Van #FollowFriday naar #VoorstelVrijdag


Van #FollowFriday naar #VoorstelVrijdag

#FollowFriday is een hashtag functie die gebruikt wordt om mensen te attenderen op anderen mensen die de moeite zijn om te volgen, vanwege hun humor, of actuele content of gewoon om hun leuke tweet. #FollowFriday is een mooi principe…in theorie. Maar vaak zie je ook slechte praktijkvoorbeelden. Soms komt dat door onwetendheid over de functie van #FollowFriday, vooral bij de beginnende twitteraar. Vaak zie je bijvoorbeeld een #FF en vervolgens een hele lijst met twitternamen, wellicht uit gemakzucht, dan steek ik gelijk hand in eigen boezem. Maar al twitterend kwam ik tot nieuwe inzichten.

In een artikel dat ik hierover las van Tweetsmarter ‘What’s wrong with #FollowFriday werd onder andere naar voren gebracht dat het zorgt voor opstoppingen in de stroom van tweets en dat het daardoor lastiger is om tweets te bekijken.

Persoonlijk heb ik nog nooit in een column of  ‘timeline’ de hashtag #FF bekeken. Wel bekijk ik de #FF aanbevelingen van een aantal mensen die ik volg. Omdat ik overtuigd ben van hun kennis en kunde over diegene die ze aanbevelen. Dat komt met name door de extra informatie die gegeven wordt bij die betreffende aanbeveling.

Echter zie je elke vrijdag #FF’s voorbij komen die niet direct uitnodigen om de aanbevolen tweeps te volgen. In het artikel van Tweetsmarter werd ondermeer aangeven dat er sprake zou zijn van zogenaamde ‘morele maatregelen’ van volgers onder elkaar. Daar kan ik me persoonlijk niets bij voorstellen. Er blijken dus mensen te zijn die niet aanbevelen uit angst dat als ze anderen aanbevelen, ze aangesproken worden op het feit dat ze bepaalde personen aanbevelen en de beklaagde niet. Daar zou ik persoonlijk snel ‘klaar’mee zijn.

Verder stelt het artikel van Tweetsmarter dat het de kwaliteit van aanbevelingen op Follow Friday te wensen over laat omdat het stuivertje wisselen is, in de zin van; ik beveel jou aan, jij beveelt mij aan. Well, if it makes you feel good…

Ook zou er sprake zijn van het jezelf opdringen bij invloedrijke tweeps door hen aan te bevelen en jezelf zo in de picture te spelen. En zou je jezelf de maat moeten nemen hoeveel #FF je per keer aan zou bevelen, vijf of tien per keer? Ook daar kan ik me geen mening over vormen. Oftewel, who cares? Daarnaast zijn er tweeps die worden aanbevolen omdat ze altijd terugvolgen en gaat het puur om het verzamelen van volgers.

Hoe dan ook, Tweetsmarter heeft het naar mijn mening vooral over ‘Amerikaanse taferelen’ en moreel twitteren naar Amerikaanse standaard. Nee, dan hier in Nederland of liggen de zaken hier niet zoveel anders?

Een stap in de goede richting is natuurlijk als je een tweep aanbeveelt, daarbij te vermelden waarom je deze tweep onder de aandacht wilt brengen. Dat zegt iets over jou en over degene die je wilt aanbevelen, de gemeenschappelijke deler. Dat is al een eerste prikkel om daadwerkelijk het profiel van de aanbevolen persoon te bekijken. Dan is het vervolgens aan jou persoonlijk om aan de hand van de bio of het soort tweets te besluiten of je deze persoon gaat volgen. Samen twitteren, zelf denken dus!

Maar nu de essentie van #VoorstelVrijdag of #VV in het belang van 140 tekens. Wat ik persoonlijk effectief vind is om twee mensen direct met elkaar in contact te brengen. Omdat je van één persoon weet waar hij of zij naar op zoek is en je weet van de ander dat hij of zij het antwoord is of heeft. Of dat je het magische serendipity oftewel toeval een handje wilt helpen. Ik breng graag met een persoonlijk tintje nieuwe contacten tot stand, voorstel vrijdag dus, naast het gebruikelijke #FF met een eigen visie over het waarom. Je kan natuurlijk ook zelf een oproep doen onder je volgers, door te vragen om suggesties, gebaseerd op jouw persoonlijke interesses en activiteiten.

Kwaliteit versus Kwantiteit. En dat mag vanzelfsprekend op alle dagen van de week!

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Amy van Son, autonomie, denken èn doen, Kwaliteit vs Kwantiteit, Twitter en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Van #FollowFriday naar #VoorstelVrijdag

  1. Pingback: Tweets that mention Van #FollowFriday naar #VoorstelVrijdag | Seneca Advies -- Topsy.com

  2. AnitaHvL zegt:

    Heldere blog. Wat ik vaak doe is ook mijn #FF te gebruiken om aan te geven wat expertise van persoon is en/of waarom ik blij ben hem als volger te hebben. Jouw aanvulling ga ik zeker eens in de praktijk bregen.

  3. Dank voor je reactie Anita! Birds of a feather, flock together! Ik maak me alvast op voor #VoorstelVrijdag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s