Levenskunst ABC; Afhankelijkheid


Een levenskunst ABC. Dat ben ik tegengekomen al surfend op het web bij de Academie voor Levenskunst in België.  Per letter van het alfabet zijn diverse waarden, vaardigheden en houdingsaspecten beschreven.  Een alleraardigste opsomming van neurotisch gedrag, naar normaal gedrag, naar tenslotte levenskunst. Natuurlijk is dit geen blauwdruk van hoe je je zou moeten gedragen. Je gedrag wordt mede bepaald door de context waarin je je begeeft. De mensen om je heen kunnen ook een bepaalde mate van invloed hebben op je (on)bewuste gedrag en de keuzes die je maakt. Hoezeer je levenskunst ook wilt betrachten.

In mijn ogen is het een mooi overzicht waarlangs je je eigen gedrag kunt afmeten, daarop kunt reflecteren en wellicht erkennen dat er nog ruimte is voor groei en ontwikkeling.

De bedoeling is om wekelijks een onderdeel van het Levenskunst ABC te plaatsen. Om een dialoog te voeren, op gang te brengen of om zelf op te reflecteren.

We beginnen met Afhankelijkheid, van neurotisch gedrag, naar normaal gedrag, naar levenskunst.

Neurotisch gedrag
Heeft het gevoel sterk afhankelijk te zijn van de familie, de baan en de organisatie waartoe hij/zij behoort. Klampt zich daar angstig aan vast omdat zoveel van zijn/haar ego ervan afhangt. Kan “instorten” als een belangrijke afhankelijk­heids­relatie wordt verbroken. Miskent de eigen behoefte aan onafhankelijkheid.

Normaal gedrag
Is sterk afhankelijk van familie en vrienden voor zijn/haar identiteit maar heeft ook behoefte aan persoonlijke onafhan­ke­lijk­heid (typisch voor “adoles­centie­­rebellie”). Betreurt veel afhankelijk­heden in zijn/haar leven en zou wel onafhankelijker willen zijn maar is zelden bereid daarvoor de nodige risico’s te nemen.

Levenskunst
Heeft een sterk gevoel voor empathie, onderlinge afhankelijk­heid en synergie, maar is van niemand afhankelijk voor zijn/haar identiteit of eigenwaarde. Beseft dat alle mensen onderling van elkaar “afhankelijk” zijn om als individuele, gevoelige en meelevende menselijke wezens in gemeenschap te functioneren.

Levenskunst

Soms ervaar je meer onafhankelijkheid dan je lief is. Het is fijn om vanuit die onafhankelijkheid weer verbinding te maken met afhankelijkheid. Dat is het mooie aan levenskunst, het weten dat het kan en mag.

Meer weten over Humanisme en Levenskunst? Neem deel aan de alliantiedag op 24 maart 2011 in het West Indië Huis te Amsterdam. Lees meer in het Programma.

Bron: Academie voor Levenskunst, België

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Amy van Son, Leven als kunstwerk, Levenskunst, Seneca Advies en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Levenskunst ABC; Afhankelijkheid

 1. AndresProgress zegt:

  Leuke informatie!
  Het pallet aan bizarre houdingen en opstellingen wat je in het wild zoal kunt tegenkomen….
  Die tekst over Levenskunst sluit trouwens goed aan bij Covey’s eigenschap nr 4?!?…wederzijdse afhankelijkheid.

  Eenmaal aangekomen bij die fase van levenswijsheid begint m.i. het “echte” leven met permanente inspanning voor wijsheid en (on)geduldigheid met ieder medemens…!
  Anyone..?

 2. Dank voor je bijdrage AndresProgres! Het is zoals je zegt passend bij Covey’s 7; Eigenschappen 4, 5 en 6 hebben te maken met de erkenning van wederzijdse afhankelijkheid. Het besef dat men andere mensen nodig heeft om zelf succesvol te zijn en dat men zelf weer bij kan dragen aan het succes van anderen. De wederzijdse erkenning kan leiden tot betere samenwerking.

  Lees in dat licht ook mijn blogbijdrage over Levenskunst Beeldhouwer en Marmer 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s