Bereidheid, de bron van inspiratie en creatie


‎’Het is niet omdat de dingen moeilijk zijn dat wij niet durven, het is omdat wij niet durven dat de dingen moeilijk zijn.’ ~Seneca~

Duizenden jaren geleden deponeerde Seneca deze wijsheid al. Naast alle nog steeds toepasbare citaten is dit citaat er één waar je niet omheen kunt. Zeker niet als beginnend ondernemer. Het is natuurlijk niet zo dat als ik het heb over een ‘beginnend ondernemer’ dat ik het dan heb over iemand zonder ervaring. Misschien wel in het zelfstandig ondernemen, maar vaak zijn dit mensen die jarenlang al hun kwaliteiten en vaardigheden hebben ingezet ten behoeve van een werkgever. Met het (schijn)gevoel van financiële zekerheid lijkt het vaak toch makkelijker werken.

Hoe anders is dat, als alles wat je doet staat in het licht van je eigen onderneming. Vragen als, ‘Is dit de juiste beslissing?’, ‘Gaat deze tijdsinvestering mij dat opleveren wat ik beoog?’. ‘Kan ik dit geld wel investeren als ik nog geen opbrengsten heb?’.  Vragen die ertoe kunnen leiden dat het je gemoedstoestand zodanig gaat beïnvloeden dat er niets meer uit je handen komt of je hersens zodanig op slot zet, dat je niet meer weet wat je nog wel of niet kunt doen.

De bereidheid als bron van inspiratie en creatie

Hoe anders kan het zijn als je de bereidheid toont te leren en te durven. Leren van anderen die jou voor zijn gegaan, maar ook vertrouwen in je eigen kunnen. Want wat je nu als zelfstandig ondernemer aan het doen bent, deed je wellicht al jaren voor een werkgever of een andere ‘zelfstandige ondernemer’. Met evenveel focus op het resultaat en de bereidheid om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel.

Met de bereidheid om te leren open je een bron van inspiratie en creatie. Helemaal in deze tijd van Social Media. Weet je iets niet of begrijp je iets nog niet helemaal benader je netwerk op LinkedIn, Twitter of Facebook en van alle kanten zijn er mensen die jou willen helpen bij je vraagstuk. Via via kom je op ideeën en vind je oplossingen waarvan je niet had gedacht dat die mogelijk waren.

Zo kwam ik via via terecht op de site van www.weebly.com een pagina om zelf je website te bouwen. Zo eenvoudig dat na een aantal avonden proberen en sleutelen de website van Seneca Advies helemaal af was. Ik vertelde over mijn ervaringen met Weebly op Facebook en Twitter en heb hierdoor anderen weer enthousiast kunnen maken. Het resultaat is ondermeer de nieuwe website van een maatschappelijk betrokken organisatie van Robert Greene Hand2Hand http://www.hand2hand.nl/. Een geweldig initiatief om diensten over en weer aan te bieden.

Dat bedoel ik dus, de bereidheid is een bron van inspiratie en creatie. Als ik weer eens op een punt beland waarin ik merk dat ik terughoudend ben, dan denk ik aan Seneca en zijn citaat; ‎’Het is niet omdat de dingen moeilijk zijn dat wij niet durven, het is omdat wij niet durven dat de dingen moeilijk zijn.’

Vervolgens ga ik gewoon aan de slag!

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Amy van Son, creatie en inspiratie, Facebook, Leren, open staan voor, Seneca Advies, Twitter, zelfstandig ondernemer en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s