‘Oh kom maar eens kijken’, de zesde editie van Club Oostpool


Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De zesde editie van Club Oostpool onder de noemer ‘Wie zoet is krijgt lekkers’ werd helemaal waargemaakt. Een avond vol kunst en cultuur helemaal in de traditie van de Goedheiligman. Oftewel alles gekregen van de Sint.

 

Het zal niemand ontgaan zijn op deze decemberavond. Het sneeuwt alsof het een lieve lust is en ondanks de witte sneeuwdeken is Club Oostpool helemaal uitverkocht. Club Oostpool is dan ook een prima alternatief voor het publiek dat op deze avond niet kiest voor de familietraditie bij de schoonfamilie maar toch wat van de sfeer wil meepikken. En de sfeer zit er goed in. Bij binnenkomst worden we verwelkomt door Pieterbazen en krijgen we gelijk een chocoladelolly in de hand gedrukt. Als alternatief voor een stoel krijgen we een leeg bierkratje uitgereikt en verdwijnen daarna in een ruimte vol veelkleurige linten van plafond tot aan de vloer. Oftewel een lintenfestijn zoals de Goedheiligman het later op de avond zal noemen. Hoewel de linten zeer sfeervol te noemen zijn ontneemt het je soms wel het zicht. In de ruimte zijn een aantal verschillende podia opgezet en daarnaast hangen diverse tv schermen. Rondom hangen foto’s uit de Amsterdamse gayscene van Paul Buys uit de serie ‘Deleyla’, een ‘nymfohaantje’ zoals hij het zelf noemt.

De start van dit heerlijk avondje is een opsomming van het programma in dichtvorm, helemaal in de traditie van deze tijd van het jaar door Timothy de Gilde. Wat ons belooft wordt is een keur aan artiesten en kunstenaars uit de buurt. De sfeer zit er goed in en als het geen december was, zou je denken dat we in een gezellige tent zitten op het Oerol festival in juni. Onze ogen gaan naar het hoofdpodium waar Koen Brouwer en Rens Polman een Nederlanstallige protestlied ten gehore brengen uit de serie ‘this is not a lovesong’. Dit deden zij al eerder tijdens de ‘Schreeuw om Cultuur’ op 20 november 2010 in Musis Sacrum. Prachtig en het geluid is prima!

En dan schuift het publiek weer een kwartslag naar links op het bierkratje om Arnhems trots Lavalu te aanschouwen. Hoewel ze de laatste tijd veel met haar band heeft gespeeld, zit Lavalu nu alleen achter de toetsen en brengt ze drie prachtige nummers ten gehore. Het publiek is muisstil en wat een intieme sfeer daar in Club Oostpool! Lavalu vertelt dat ze wel eens vaker met de gedachte rond loopt om een nieuwe song te performen tijdens een optreden maar dat ze daar vaak van afziet. Echter is de sfeer en het publiek zo geweldig dat ze deze keer wel besluit twee nieuwe liedjes ten gehore te brengen. Lavalu op haar kwetsbaarst. Lavalu heeft een zweem van Moloko en Bjork en iets wat niet terug te brengen is op een bepaalde artiest behalve dan Lavalu zelf, hulde. De drie liedjes van Lavalu blijken later één van de rustpunten te zijn in het volle programma van Club Oostpool.

En weer draait het publiek een kwartslag om te luisteren naar Isil Vos onder begeleiding van een pianist van theatergroep TG 42. Isil Vos predikt de boodschap dat het tijd voor oorlog is, een oorlog tegen de angst. Zij roept ons op om vooral de website www.dontpanic.eu in de gaten te houden. En dan ineens vanuit het niets, een flashmob van het Arnhemse homomannenkoor, het Herenakkoord. Onder het zingen van ‘Oh when the gays, go marching in’ verzamelen zij zich op het grote podium om drie hilarische nummers ten gehore te brengen, acapella en in canon. Een verfrissend komisch optreden. Terwijl de glitch-beelden van OK Parking zich als een rode draad door de optredens vlecht volgt het optreden van Hybrid Packaging, geluid en kartonkunstenaars die met vervreemdende geluiden en een schaduwspel met karton even een hele andere realiteit neer zetten. En dan schuiven de billen van het publiek wederom een kwartslag over de bierkratjes voor een adembenemende danssolo van de Rezgui Company.

Het programma zit ontzettende goed in elkaar en alles sluit mooi op elkaar aan als een vloeiende beweging. Voordat we het weten is het tijd voor Sinterklaaspoetry van Tobias Nierop. Hij laat ons in dichtvorm al onze voorgaande vaak genante sinterklaasavonden herbeleven en maakt een meesterlijke variatie op het gedicht Jazz van Jules Deelder. Uiteindelijk komt dan de Sint met zijn Pieterbazen binnen, een aantal mensen worden in de schijnwerpers gezet en ze werken allemaal braaf mee, een kinderhand is tenslotte snel gevuld en een bult van venijnig gegooide pepernoten snel gekweekt.

Als je als kind je nog kan herinneren dat je zoveel gekregen hebt van Sinterklaas dat je het allemaal niet meer kan opnoemen, zo is het ook met de Club Oostpool. Er is zoveel te zien en te beleven dat het bijna niet te reproduceren is, zo ook de medewerking van Analogic Sound Project, de video van Sido Lanters, de chocolade letters van Niels Berk. Dan rest uiteindelijk nog, het veelgehoorde vage, Staatseinde en de afterparty in Club Oostpool en als allerlaatste lekkernij een after-after-afterpary in Luxorlive gehost door 8bahn.

Oh kom maar eens kijken wat ik in Club Oostpool vind, oftewel alles gekregen van die beste Sint. Op naar de volgende Club Oostpool op 26 maart 2011. Wat mag Arnhem en haar nieuw talent zich gelukkig prijzen met Huis Oostpool.

Oostpool Arnhem http://www.toneelgroepoostpool.nl/
Paul Buys http://www.experiencedbypaul.com
Koen Brouwer en Rens Polman http://vimeo.com/17036522
Lavalu http://www.lavalu.nl/nl/home
Isil Vos TG42 http://www.tg42.nl/tg42ja/TG_42_-_THUIS.html
OK Parking http://www.ok-parking.nl/
Homo mannenkoor Het Herenakkoord http://www.herenakkoord.nl/
Tobias Nierop http://nl.wikipedia.org/wiki/Tobias_Nierop
Rezgui Company http://www.rezgui-company.nl/
Staatseinde http://www.myspace.com/staatseinde
8Bahn http://www.8bahn.nl/
Analogic Sound Project http://www.myspace.com/analogicsoundproject

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Club Oostpool, Huis Oostpool, Kunst en Cultuur, Recensie, Vrijwilligerswerk en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s