Vrijwilligerswerk of heb je iets beters te doen?


 

Vrijwilligerswerk heeft voor veel mensen een beetje een geiten-wollen-sokken bijsmaak. Naar mijn mening onterecht. Zo ontdek ik dat cliënten die bij Seneca Advies een loopbaantraject volgen steeds vaker interesse aan de dag leggen voor vrijwilligerswerk. Deze cliënten zijn vaak mensen die goed betaalde banen hebben en een drukbezette agenda, vaak gevuld met zaken die werkgerelateerd zijn en waarvan men vindt dat dat erbij hoort. Zo krijgen ze voor 40 uur betaald, maar zijn veelal 50 tot 60 uur bezig met ‘werkdingen’ die over het algemeen nog meer stress opleveren. Zo wordt een gemiddelde week volledig opgeslokt door de betaalde functie, die al met al maar 2/3 van alle geïnvesteerde tijd betaalt. Onnodig te zeggen dat die leuke uitdagende baan, steeds meer een sleur wordt van aaneengeschakelde, terugkerende en routineuze activiteiten. Cliënten lopen op den duur aan tegen de eentonigheid van het werk, de uitdaging is weg maar ze ‘moeten’.

In een loopbaantraject wordt in het begin aandacht besteedt aan de biografie van de cliënt. ‘Waar werd jij als kind nu heel blij van?’, ‘Wat wilde je later worden?’, Wie was jouw held?’, ‘Waardoor was je geïnspireerd?’.  Vervolgens kijken we naar kernkwaliteiten en bijbehorende valkuilen en niet in de laatste plaats natuurlijk de uitdagingen. Zo wordt stapje voor stapje weer duidelijk waar de interne motivatie van een cliënt ligt. Wat vroeger leek te voldoen, voldoet al lang niet meer. Nieuwe activiteiten komen in beeld, maar vaak onmogelijk want de hypotheek of de zorg voor het gezin dient natuurlijk ook geregeld te zijn. Toch zijn er veel cliënten die inzien dat, door weer terug te gaan naar het aantal werkuren waarvoor je daadwerkelijk betaald wordt en daarnaast een nieuwe activiteit op te pakken waar je wel energie van krijgt, je je leven weer in balans kunt krijgen. Dat kan zijn  het oppakken van een oude hobby of een nieuwe hobby beginnen. Maar net zo vaak ligt de oplossing in vrijwilligerswerk. Werk zonder voorwaarden, waarin je als persoon weer de dankbaarheid kan ervaren die vaak in een betaalde baan ontbreekt. Zingeving omdat je iets kunt doen voor je medemens, of dat je uitgedaagd wordt op een gebied wat je in een betaalde functie niet voor elkaar zou kunnen krijgen. Dingen doen die je gewoonweg blij maken en zinvol zijn, voor jezelf en voor anderen.

Zo kwam ik vandaag in contact met Arnhem Cares een organisatie die vrijwilligers zoekt en plaatst, leuke activiteiten organiseert en vraag en aanbod bij elkaar weten te brengen op een verfrissende manier. Kijk maar eens op de activiteiten kalender van Arnhem Cares http://www.arnhemcares.nl/activiteiten/kalender Ook als je drukbezet bent kun je altijd flexibel instappen en een steentje bijdragen. Zo start Arnhem Cares binnenkort met het organiseren van een nieuwe activiteit Wii Bowlen met ouderen!

‘ Per 14 december gaan we samen met het verpleeghuis van start met een nieuwe activiteit “Bowling Club met de Nintendo Wii”. De deelnemers hebben nog geen ervaring met de Nintento Wii en weten ook niet hoe ze kunnen bowlen zonder een ‘echte’ bowlingbal. Aan jou dus de onmisbare taak om de deelnemers te helpen met het WII-en onder de knie te krijgen. Een bijzondere dynamiek tussen jong en oud. Naast dat dit spel met veel plezier met zich meebrengt, bevordert het de hand oog coördinatie en stimuleert het de motoriek. Kom jij helpen?’ www.arnhemcares.nl

Een geweldig leuk initiatief! En zo zijn er nog veel meer inititatieven waar je je bij aan kunt sluiten, neem bijvoorbeeld Humanitas, klik en bekijk hun promo op YouTube.

En over vrijwilligerswerk gesproken… zelf ben ik al een aantal jaar vrijwilliger voor VPRO’s 3voor12 afdeling Arnhem Nijmegen. Zo nu en dan schrijf ik recensies over lokale bandjes of lokale evenementen in de kunst en cultuursfeer. Deze recensies worden geplaatst op http://3voor12.vpro.nl/artikelen/arnhem-nijmegen Ontzettend leuk om te doen en iedere keer weer een feestje! Zo ga ik vanavond op pad om Club Oostpool http://www.toneelgroepoostpool.nl/ProgrammaDetail.aspx?id=70193 in Huis Oostpool te recenseren. Ik bedoel maar…

Vrijwilligerswerk of heb je iets beters te doen?

 Vrijwilligerswerk in Arnhem

Advertenties

Over Seneca Advies Loopbaanbegeleiding en Coaching by Amy van Son

Seneca Advies | 026 | Loopbaanbegeleiding | Coaching | Independent thinker | Positive | Wide range of perspective | Human, and you?
Dit bericht werd geplaatst in Loopbaanbegeleiding, Loopbaantraject, Vrijwilligerswerk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vrijwilligerswerk of heb je iets beters te doen?

  1. Pingback: Tweets that mention Vrijwilligerswerk of heb je iets beter te doen? | Seneca Advies -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s